вівторок, 4 квітня 2023 р.

 Інформаційний бюлетень

70 років Квітки Цісик


4 квітня 2023 року виповнюється 70 років від дня народження американської співачки українського походження Квітки Цісик.

Вона народилася і все життя прожила у США. Її голосом захоплювався весь американський шоу-бізнес – він унікальний, його важко сплутати з будь–яким іншим – несильний, але проникливий, трішки щемливий і якийсь невагомий, наче витканий із найтонших ноток і почуттів, зі щирості, журби і небесної радості. Раз почутий, він глибоко западає в серце, щоб розбудити там найпотаємніші струни душі, які вже ніколи не змовкнуть. Так співають тільки янголи, які на деякий час спускаються на землю, щоб дати змогу смертним почути голос Вишніх Сфер.

Квітка Цісик для багатьох своїх співвітчизників була втіленням американської мрії, адже народилася та прожила своє життя у Нью-Йорку.  Донька повоєнного емігранта зі Львова, професійного скрипаля, в минулому — концертмейстера Львівської опери, Володимира Цісика, вона змалечку виростала в атмосфері музики й мистецтва. Родина була знаною інтелігенцією у місті. З чотирьох років батько почав учити своїх доньок Квітку та Марію грі на скрипці та фортепіано. Марія пізніше таки стала відомою піаністкою і свого часу була навіть директором консерваторії у Сан-Франциско, вела майстер–класи у Карнегі–Холі. Квітка ж, крім гри на скрипці, серйозно захоплювалася балетом, співала в хорі, була пластункою – їздила у табори в гори, де вивчала українські пісні, звичаї і обряди.  Закохалась в українську пісню на все своє життя. Здобула світову славу і стала Легендою.

 Цікаво, що Квітка разом зі своїм чоловіком відкрили музичну студію в Нью-Йорку, де записувалися композиції у виконанні Френка Сінатри, Джона Леннона, Мадонни. Але саму Квітку не покидала мрія про велику сцену. От тільки пробитися в американському шоубізі, не маючи ні мільйонних статків, ні впливових покровителів, ні вміння переступати через рамки моралі, було вкрай важко. Але їй це вдалося!

 Квітка Цісик побувала в Україні лише один раз. У 1983 році вона приїхала із мамою у Львів, але ця поїздка не афішувалася і була майже таємною.

Квітка Цісик в радянській Україні була негласно заборонена, оскільки у її репертуарі були пісні УПА та січових стрільців. Після проголошення Україною незалежності Цісик планувала приїхати з концертом, втім, цей задум так і не здійснився.

У 1992 році лікарі повідомили Квітці про діагноз – рак молочної залози. Відміряли їй кілька місяців життя, які тривали сім років. Скільки дозволяло здоров’я, Квітка Цісик продовжувала співати. Навіть виношувала мрію записати третій україномовний альбом. Втім здійснити задумане не встигла. А остання пісня, яку виконала Квітослава, стала пророчою: «Чути: кру! кру! кру! В чужині умру. Заки море перелечу, Крилонька зітру…».

 Квітка Цісик померла, не доживши п’ять днів до свого 45-річчя.

 На жаль, час перебування на землі Великого Таланту часто буває дуже обмеженим.

Джерело:https:https://chas.cv.ua/autor/126601-70-%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%96%D0%B2-%D0%BA%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%86%D1%96%D1%81%D0%B8%D0%BA.html


Джерело:https://www.youtube.com/watch?v=gQsw6TJdxDY

Немає коментарів:

Дописати коментар