понеділок, 15 травня 2023 р.

 

Міжнародний день сім’ї




Цей день присвячений всебічного розгляду проблем сім'ї у різних країнах світу. Саме з такою метою у 1993 році в ООН прийняли резолюцію щодо офіційного затвердження Дня сім'ї. Свято затвердили 15 травня 1994 року.

Традиції

У День сім'ї потрібно зібратися всією родиною та провести його разом, зокрема влаштувати похід на природу. Держава всіляко підтримує цей день культурною програмою у містах, щоб було веселіше зустрічати свято. У відповідну програму обов'язково входять заходи, спрямовані на налагоджування правильних відносин у сім'ях і вчать дітей шанобливо ставитися до своєї родини та важливості спільного проведення часу.

Під час війни, яку розпочала Росія проти України 24 лютого, не всі мають можливість зустрітися зі своїми родичами чи безпечно відпочити із шашликами на природі через ймовірність замінування. Але головне у цьому святі - провести хоча би деякий час із родиною або онлайн, або зібратися вдома.

Які книги читатаи у сімейному колі

                                 Анджела Нанетті  «Мій дідусь був черешнею»



Життєва і водночас казкова оповідь. Це родинна історія про зв’язок поколінь: батьків, дідусів і бабусь, малого онука. Тут усе поруч: радощі, сльози і відчуття дива, яке можна побачити, якщо відкрити своє серце.

 Стівен Кінг «Сяйво»


Творами цього американського автора діти зазвичай захоплюються у 8-9 класах. Раджу «Сяйво» — роман, у центрі якого  містичний готель, де опинилась одна незвичайна сім’я. Маленький хлопчик з цієї родини здатен бачити привидів, а також дивитись у майбутнє. Це фантастика, однак там гарно описані родинні стосунки, взаємини між батьками і сином, а також погляди підлітка на довколишній світ.

“Диваки і зануди”, Ульф Старк



У 12-річної Сімони все пішло шкереберть. Її “не така як всі” мама зійшлася з занудою Інгве, і через це їй доводиться переїхати до іншого будинку, змінити школу і друзів, втратити улюбленого пса Кільроя. Проблеми поглиблюються, коли у новій школі її приймають за хлопчика Симона. Спочатку їй подобається прикидатися хлопцем, але незабаром вона закохується… і закохуються у неї. Добре, що у Сімони є дідусь, до якого можна притиснутися, розповісти про те, що трапилося, разом посміятися – і проблеми вже не здаються такими невирішуваними. Дідусь, який втече рано вранці з лікарні в жіночих чоботях і повідає, що диваком бути набагато краще, ніж занудою, і влаштує незабутню вечірку. Останню.



Книга, що вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.





Немає коментарів:

Дописати коментар