субота, 21 вересня 2024 р.

 

День партизанської слави України

22 вересня 2001 року, в день 60-тої річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, в країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента № 1020/2001 від 30.10.2001.
День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя.


До Дня партизанської слави бібліотека ліцею презентуває поличкуку-вшанування «Слава вам,герої - партизани!"».



І зараз, через багато років, партизани активно протидіють ворогам на всій окупованій території. Більшість сучасних партизанів – це молоді люди, які вирішили доєднатись до руху опору уже після того, як їхні міста опинились під окупацією. Серед них є і професійні військові, і пересічні мешканці. Розмах українського підпілля сягнув такого рівня, що росіяни мають серйозні проблеми зі спробами встановити контроль над окупованими територіями. Разом переможемо!




понеділок, 16 вересня 2024 р.

 


неділя, 15 вересня 2024 р.

 235 років – Фенімор Купер (15 вересня 1789)

                  
Джеймс Фенімор Купер народився у місті Берлінгтон, штат Нью-Джерсі, та ще в дитячому віці був перевезений до селища Куперстаун, заснованого його батьком. Там хлопець закінчив місцеву школу та готувався до вступу у Єльський університет та, не завершивши курсу, надав перевагу морській службі і кинув навчання. Його було призначено на будівництво військового судна на озері Онтаріо, там він надихнувся описами, якими ми можемо насолоджуватись у романі "Слідопит".


Українському читачеві автор відомий завдяки своїм циклом романів про американських індіанців, хоча це лише дещиця — літературна спадщина автора включає історичні публіцистичні та, так звані, "морські" романи, а також сімейні саги і публіцистику. Джерело: https://nashformat.ua/authors/dzhejms-fenimor-kuper-books



субота, 14 вересня 2024 р.

 


Традиційне святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94).
Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім’я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного.
Сьогодні на спортивному небосхилі України сяють нові зірки. Боксерів Володимира і Віталія Кличків, плавчиху Яну Клочкову, гімнастику Ганну Безсонову, легкоатлетку Жанну Пінтусевич, тенісиста Андрія Медведєва, футболіста Андрія Шевченка та багатьох інших знають далеко за межами України.
В 2024 році День фізичної культури і спорту України припадає на 14 вересня.
Джерело:https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=204&year=2024

Брейн-ринг «Відгадай вид спорту за фото 

найвідоміших українських спортсменів»




Професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно - встановлений Указом Президента від 12.01.1996 № 52/96 і відзначається щорічно у другу суботу вересня.

У 2003 році був прийнятий Закон України «Про загальнодержавну програму розвитку кіноіндустрії», завданням якого є створення належних умов для розвитку кінематографії України, відновлення ролі і впливу національного кінематографу у культурній, соціальній і духовній сферах життя українського народу, відновлення кінематографії як конкурентоспроможної галузі, вдосконалення механізмів позабюджетного фінансування та залучення в кінематографію України інвестицій.

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=203&year=2024

Письменники пишуть книги, сценаристи перетворюють їх у фільми, а режисери ті фільми знімають. Книга є першоджерелом для створення екранізації.



неділя, 8 вересня 2024 р.

 

Міжнародний день грамотності - один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення 14-ї сесії ЮНЕСКО 
У прогресивному та інноваційному ХХІ столітті проблема неграмотності не мала б бути актуальною. Проте, за даними ООН у світі близько 800 млн людей не писемні, дві третини з них – жінки, а приблизно 100 мільйонів дітей не ходить до школи. Під натиском інформаційних технологій і загальної комп’ютеризації у мовлення людей ХХІ століття стрімко проникають іноземні слова, терміни, просторіччя і лайлива лексика. Шевченківська мова поступається сленгу, а орфографія залишає бажати кращого. Людина, яка неграмотно пише і говорить – неграмотно думає і не правильно живе.

Грамотність дозволяє людям бути всебічно обізнаними: отримувати доступ до будь-якої  інформації, розширяти свої життєві можливості та робити свій свідомий вибір, це основа орієнтації людини в навколишньому світі.

Безграмотність, неосвіченість населення створює умови, при яких  легко застосовувати маніпуляції та використовувати їх для задоволення чужих цілей. Саме тому прагнення до грамотності має бути потребою кожної сучасної людини, її приватним надбанням, з чого будується свідомість суспільства та його розвиток.

Поняття грамотності нерозривно пов’язане з книгами, тому доречно у такий день завітати до бібліотеки.

Ніколи не буде безграмотною людиною та, яка читає! Грамотна мова та виховання – ось, що буде завжди в моді! Будьмо грамотними – покращуймо своє життя і світ навколо!

В нашій бібіліотеці до Міжнародного дня грамотності приурочена книжкова поличка "Грамотність-запорука успіху!", на якій представлені книги, які можуть надати неоціненну допомогу в підвищенні грамотності кожної людини,


та викладка  літератури "Читати модно, будь у тренді!". Відвідайте бібліотеку і відкрийте для себе щось нове, цікаве, корисне!





четвер, 5 вересня 2024 р.

 


6 вересня традиційно відзначають міжнародний День читання книг. Дата покликана заохочувати дорослих та дітей читати. Цього дня можна придбати нову книгу, сходити до бібліотеки чи просто сісти й дочитати ту саму книгу, яка стоїть на полиці без діла. Існує близько 130 мільйонів виданих книг. Найбільш продавана книга - Біблія. Найдовша книга у світі - "Спогад про минуле". Найдорожча книга у світі - "Кодекс Лестера".
Цей день закликає людей читати книжки та поширювати любов до читання. 
Мета цього дня - спонукати людей більше читати та сприяти формуванню культури читання. Кожна книга має значення. Читання знижує стрес на 68 відсотків. Читаючи всього 20 хвилин на день, ви зможете прочитати 1,8 мільйона слів за рік. При середньому значенні 500 слів на сторінку це означає, що за рік ви прочитаєте 3 600 сторінок. Це 12 книг по 300 сторінок кожна. Читання - це найшвидший спосіб поповнення словникового запасу.


ЯК  ЧИТАТИ  КНИГИ  ЯКІСНО


понеділок, 2 вересня 2024 р.

 






1 вересня – День знань. Саме час відправитися у круїз в країну Знань разом з бібліотекою. 

Шановні користувачі, дорогі діти! Читання книг збагачує життя, робить його більш цікавим і наповненим та допомагає пізнавати світ. Приходьте до нас, ми чекаємо на Вас!